Monday, June 7, 2010

Konformitet og fri vilje

Du kan ikke tvinge noen til å vise holdninger og handlingsmønster av sin egen frie vilje. Man kan alltids oppnå en viss konformitet ved å bruke kontrollmidler, trusler osv, men samtidig vil man også oppnå å styrke kreftene som ikke vil innordne seg ved tvang.

Dette tror jeg vil gjelde Datalagringsdirektivet også. Direktivet er et kontrollmiddel, som nok kan tvinge endel fra uønsket atferd. For all del, det vil sikkert hindre noe kriminell atferd. Det som er værre er endret atferd i privatlivet, foreningsarbeid, journalistikk og politisk virksomhet. Det er langtfra alle som trives i "rampelyset" men gjerne bidrar i bakgrunnen. Direktivet kan for noen medføre en følelse av å være i rampelyset.

Jeg har lyst til å stille spørsmålet: Hvordan hadde det gått med den Franske revolusjon eller Arbeiderbevegelsen med Datalagringsdirektivet hengende over seg. Dette var undergrunnsbevegelser som i ettertid har ført mye bra med seg. Det ville vært svært synd om slikt hadde blitt kvalt i sin spede begynnelse.
Oppdatering 09.06.2010: Wergeland er en av våre tenkere, som hadde idealer som har formet Norge. Jeg kan ikke tenke meg han hadde hatt mye til overs for kontrollmekanismer som dette direktivet.

Det finnes alltid undergrunnsvirksomhet som kan virke skremmende på enkelte. Særlig de som kan miste noe om det slår rot. Det er ikke dermed sagt at slikt ikke vil ha positive krefter i seg. Skal de som driver den type virksomhet eller om omgås andre som gjør det måtte ta hensyn til det i sitt dagligliv? Måtte huske på å legge igjen mobilen hjemme eller skru den av. Måtte lære seg om kryptering av data. Jeg er sikker på at det finnes veldig mange lovlydige mennesker som kjemper for saker som kan true etablert elite og makt, men som ikke nødvendigvis driver med kriminell virksomhet. De er bare uenig i hvordan ting fungerer (eller ikke fungerer).

Jeg tror oppriktig at det finnes positive krefter som faktisk er uenige, kanskje til og med motarbeider, etablert makt og elite. Det gjør det fordi de ønsker endringer til det, etter egen oppfatning,  bedre.

Dersom staten lytter til sitt folk og tjener dem etter beste evne, vil det ikke være mye grobunn for negative undergrunnsbevegelser. Folk vil respektere og adlyde staten av sin egen frie vilje, men ikke nødvendigvis konformitet. Konformitet gir ikke de nødvendige spenninger som medfører en, totalt sett, positiv samfunnsutvikling.

En stat som bruker midler som fører til ufrihet nører opp under opprør og kampvilje. Det er heldigvis, for Nordmenn, langt til Gaza. Men jeg ønsker meg en norsk stat som beveger seg i retning av å bygge på folkets frie vilje. Det må være grunnstammen i Norsk politikk. Datalagringsdirektivet er et skritt i feil retning.

No comments:

Post a Comment