Thursday, September 18, 2014

Eksosbiler

Noen som husker da røykeloven kom? Det var ramaskrik. Kafeer og restauranter kom til å gå konkurs. Hva skjedde? Jo de som ikke kunne gå på kafe og restaurant kunne nå begynne å gå ut. Røykingen har avtatt i befolkningen. Vi har fått bedre miljø i våre fellesrom, og bedre folkehelse. Folk sparer penger. Og staten får mindre inntekter per solgte sigarettpakke. (men her i landet har snusbruken tatt helt av, så tobakksfabrikantene og staten lider ingen nød).

Tenkt deg at røykeloven ikke ble innført. Vi ville fortsatt hatt dårlig luft på utestedene og i en rekke andre fellesrom. Vi ville hatt dårligere helse, og mange ville i praksis blitt utestengt fra fellesrom på grunn av luftveisplager.

I 2014 har endelig salget av elbiler tatt av. Nå er det ramaskrik på grunn av at elbileiere har økonomiske fordeler, og attpåtil får vi biler som er sprekere enn biler med forbrenningsmotor. Elmotorer tar mye mindre plass, så det blir mer plass til bagasje i bilen også. Elbilen gir renere luft i lokalmiljøet, og igjen får vi en bedring til det positive for mennesker med luftveisplager. Elbilen er en nødvending erstatning for eksosbiler som slipper ut partikkelforurensning og klimagasser. Dersom forskerne har rett vil det ikke gå særlig bra om vi fortsetter som nå. Med strategisk utplasserte ladere på steder hvor vi kan drive med fritidsaktiviteter, vil vi ikke lengre ha noen behov for ekstra stopp langs veien. Bilen lader mens vi gjør noe annet.

For hver eksosbil som erstattes med elbil vil etterspørselen etter drivstoff også gå ned. Oljeindustrien slipper ut store mengder klimagasser før drivstoffet overhodet kommer på tanken, så effektene er mye større enn utslippene fra den enkelte bil.

I går ble det lagt frem en rapport som viser at økonomisk vekst er mulig med grønnere hverdag og ny grønn teknologi, og vi har 15 år på redusere utslippene.

Dette er akkurat som røykeloven bare i en kjempestor skala. Elbiler er en av de teknologiene som vi trenger, samt mer fornybar kraft. Det er bare å gi gass!

Med andre ord, elbilen må få en ordentlig sjanse til å etablere seg som alternativ. At elbilene viser seg å være bedre enn eksosbilene får vi ta som en bonus. Jeg anbefaler alle å dra til en bilbutikk som selger elbiler til å ta en prøvetur og kjenn på forskjellen.

No comments:

Post a Comment