Wednesday, April 14, 2010

Rød løper til de fødende

For å sette det på spissen: Hva er den mest verdifulle tjenesten det norske helsevesen tilbyr? På fødeavdelinger pågår det verdiskapning, faktisk helt grunnleggende verdiskapning for Norge.
Jeg ønsker ikke å sette ulike pasientgrupper opp mot hverandre, men det gjør jo helseforetakene allerede så jeg har ikke spesiellt dårlig samvittighet for det. Noen må sette spørsmål ved beslutningsgrunnlaget for endringene som nå gjøres.

Slik sykehusstrukturen er nå, med helseforetak som styres av profesjonelle byråkrater, legges den type verdiskapning som skjer på sykehus liten eller ingen vekt. Det er tallene som bestemmer. Det styres etter rasjonelle og kynisk økonomiske prinsipper. I mitt hode er dette destruktiv samfunnnsutvikling. Det er kaldt klima i styrerommene. I beslutningene som gjøres virker det ikkke være noen relasjon til verdier og verdiskapning for samfunnet og den enkelte.

Hvis en ser på hva som er verdifullt for samfunnet, og spesiellt distrikts-Norge, er nærhet til grunnleggende helsetjenester veldig viktig. Og ja, jeg vet at det finnes de som har 10-talls mil til nærmeste sykehus. Men det kan da ikke fungere som argumentasjon for å redusere tilbudet til andre?

Nå er det kanskje vanskelig å tallfeste relasjonen mellom økning/nedgang i fødsler ift avstand til nærmeste fødeavdeling, men det gir ihvertfall et signal. En banal sammenligning, men for å illustrere: Vil det være fornuftig å flytte salgsavdeling og bare beholde bilverkstedet i distriktet? Er ikke det å skjære av greina en sitter på? Det er de som allerede har lang vei til sykehus som dette svir aller mest for, og nedleggelse av fødeavdelinger er et veldig negativt distriktspolitisk tiltak. De fødende burde blitt tatt imot på rød løper, som filmstjerner. Intet mindre.

Det virker så urettferdig og feil at det er nettopp fødeavdelinger det skal gå ut over når en skal spare penger. Hva med selvpåførte livsstilsykdommer? Skal en være kynisk er det vel folk som har påført seg selv sykdommer som burde vært prioritert lavest? Mener ikke at man virkelig skal sette disse pasientgruppene opp mot hverandre, men tenke over dette. I tillegg kan det vises til rapporter der det kommer frem at innsparing på slike flyttinger er beskjeden. Skal "småpenger" få bestemme i så viktige spørsmål?

Det forunder meg forøvrig at viljen til å komme livstilssykdommer til livs er så liten. Det finnes faktisk folk som ikke har råd til skiutstyr til ungene sine. Som ikke er med på fotball fordi det er for dyrt. Hva koster dette i kroner og øre på lang sikt? Hva vil det koste å endre avgiftene på sunn mat, tur- og treningsutstyr? Jeg kjenner ingen som hadde blitt sur om disse tingene ble billigere. Jeg tror sofaen, Gullrekka på NRK og potetgullposen er det som driver kostnadene i helsevesenet oppover ;-)

Til de som kjemper for sitt loklasykehus og fødeavdelinger: Stå på. Dere kjemper en av de viktigste kamper i Norge i 2010, 70 år etter at vi kjempet mot tyskerne.

No comments:

Post a Comment