Monday, June 14, 2010

Kontroll av en virkelighet som ikke finnes

Det offentlige Norge har de siste årene lagt på seg i form av et stort byråkrati som skal kontrollere kostnader. Det å kontrollere kostnader koster penger, og binder opp ressurser til arbeid som ikke leverer tjenester til eierne (innbyggerne). Stoltenberg I-II regjeringen har stått for  denne utviklingen.

Den samme regjeringen har ingen motforestillinger mot å påføre private regler og rutiner som hindrer nyetablering, innovasjon og samfunnsutvikling. Bortsett fra Oljeindustrien, som stort sett får gjøre som de vil, sliter næringer i motbakke. Motbakken er laget av regjeringen, som ikke tenker fremtidsrettet.

Jeg er enig i at man skal forsøke å holde seg til handlingsregelen, og edruelighet i Norsk politikk har gitt oss ett av verdens beste land å bo i. På en annen siden er norsk økonomi oljedopet så det holder, så jeg er litt usikker på hvor flinke vi egentlig er. Kanskje lurer vi oss selv her på berget, i all oljetåka?

Ihvertfall: Regjeringen har få motforestillinger mot å innføre byråkrati som ihvertfall ikke resulterer i utvikling av fremtidsrettet næringsutvikling. Dette byråkratiet vil bare gjøre det tyngre å snu skuta Norge etter været. Istedet for å gjøre norsk forvaltning og næringer mer smidige, blir det mere statisk og vanskeligere å omstille seg.

Dette kontrollbyråkratiet binder opp ressurser, som er kunne vært brukt på effektiviseringstiltak og kunnskapsdeling. Dette er spesiellt sant innen IT-næringen. Norske programmerere jobber med å lage løsninger som støtter dette byråkratiet. Systemutviklere kan bidra med forbedringer og effektivisering av de virkelige tjenestene som Norge trenger på kort og lang sikt, og som vil gjøre oss mer konkurransedyktige. Vi er et høykost-land, som må produsere mer per innbygger enn andre om vi skal opprettholde vår levestandard. Vi har for svak utvikling i forhold til utviklingsland som ikke kan støtte seg på fet oljenæring.

Nok om problemene med kontrollbyråkratiet i seg selv. Det verste er at dette byråkratiet aldri vil være i takt med omverdenen. Forutsetningene endrer seg hele tiden, slik at regler og rutiner aldri vil være helt ajour. I noen tilfeller er dette helt absurd ute av takt med virkeligheten. Et minimalistisk sett med regler og rutiner, fulgt opp av et lite byråkrati vil kunne tilpasse seg virkeligheten i større grad.

Kontrollbehovet gjenspeiler seg på en rekke områder:
  • Sykehus: Adminstrasjonen er vokst over lengre tid. Andelen direktører og andre byråkrater vokser i helseforetakene og andre etater.
  • Datalagringsdirektivet, som jeg, og ganske mange i IT-bransjen, jurister og en rekke høringsinstanser, tror blir både komplekst, dyrt og true personvernet.
  • Vei- og jernbanebygging stykkes opp i små prosjekter, som blir lite effektive men lett å følge opp økonomisk fører til lav utbyggingstakt.
Jeg tror ikke disse punktene er enestående, da kontroll virker å være helt styrende for det meste Regjeringen foretar seg. Kontrollbyråkratiet vil bli hengende på som en klamp om beinet, og nærsynthet hindrer det i se hvor skoen virkelig trykker. Byråkratiet er mest opptatt av å kontrollere det bestående, og er lite fokusert på hva som gir verdiskapning i samfunnet samt reell fornyelse. De endringsvedtakene som faktisk kommer fra dette byråkratiet bygger på forutsetninger og logikk både innbyggere og fagfolk har vondt for å forstå. Jeg tror dette kommer av at byråkratene og politikerne er fastlåst i en måte å tolke verden på som er i utakt med oss utenfor.

Det har ingen verdi å måle og basere kontrollen på det som skjedde i går om det ikke kan tilføre verdi i morgen. En må forstå hva en skal måle og hvorfor, før man begynner. Ikke minst må en være endringsorientert slik at man slutter å kontrollere der hvor det viser seg å være verdiløst.

Ilustrasjonshistorie
For en tid tilbake var ordføreren fra Elverum Arbeiderparti på banen med trussel om å innføre politivedtekter om folk ikke klarte å holde seg til gressklipping innen visse tidsrammer. Det hele var litt tragikomisk, men det passer inn i mønsteret og beskriver det politiske handlingsmønsteret til det førende partiet i Regjeringen. Når man så leser denne nyheten om at lovnader om mere ressurser til Politiet ikke er fulgt opp, er det bare tragisk.

Jeg tror Politiet nok å holde på med om de ikke skal passe på når folk kan klippe gresset også.

No comments:

Post a Comment